Κωδικός 3111.0001(Δάνειο Τ.Π.Δ. για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού) 4.000.000,00.


Κωδικός 3111.0001(Δάνειο Τ.Π.Δ. για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού) 4.000.000,00.
(Γράφτηκε το έναντι ποσό για δάνειο από Τ.Π.Δ. σύμφωνα με Ν.3943/11 ΑΡΘΡΟ 49 π.ε για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού).

Έτσι αναφέρεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στις 18-04-11 από το δημοτ. Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας. Η επίκληση του νόμου για φαινομενική κάλυψη γίνεται, όπως και αυτή του Υπουργείου. Ο μεγάλος και ισχυρός Δήμος της Γόρτυνας δημιουργήθηκε στα πλαίσια του νόμου Καλλικράτης γι αυτό το λόγο. Για να κάνει δηλαδή μεγάλες και ισχυρές όλες τις περιοχές του.   Γιατί οι παλιοί Καποδιστριακοί δήμοι οι οποίοι συνενώθηκαν υποχρεωτικά ήταν και μικροί και ανίσχυροι. Δηλαδή ο Ρούβας ,ο Κόφινας, η Αγία Βαρβάρα και η Γόρτυνα. Πριν από αυτό όμως πάρθηκαν δύο άλλες αποφάσεις σ αυτό το Δήμο. Με τη μία αυξήθηκαν όλα τα δημοτικά τέλη από 100% μέχρι 300% και με την άλλη ζητήθηκε η έγκριση ενός δανείου με αόριστο ύψος, ορισμένο χρόνο εξόφλησης(παράταση 25 χρόνια)και αόριστο επιτόκιο αλλά και τοκοχρεωλύσιο. 

Το ποσό που βλέπετε στον αντίστοιχο κωδικό το βάλαμε τόσο, γιατί τόσα μας έλειπαν για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Αν έλειπαν περισσότερα θα βάζαμε περισσότερα. Ήδη οι εμπνευστές του Καλλικράτη αλλά και  κυρίως οι εμπνευστές του συγκεκριμένου Δήμου ,θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι και έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες εφαρμογής της επανάστασης στην αυτοδιοίκηση. Και γιατί εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά των Δήμων(διπλασιάσαμε τα χρέη με μια απόφαση),πετύχαμε όλοι οι δημότες να είναι ίσοι και κυρίως να έχουν δημοτική συνείδηση (αισθάνονται δηλαδή ότι ανήκουν στον ίδιο Δήμο) αφού πληρώνουν όλοι το ίδιοι τώρα, για την ακρίβεια(όπως θέλετε ερμηνεύστε τη λέξη) βεβαιώνουμε ίδιο κόστος δημοτικών τελών σ όλες τις δημοτικές περιφέρειες, αλλά και όλες οι δημοτικές περιφέρειες(πρώην Δήμοι)επιβαρύνονται το ίδιο το κόστος των υποχρεώσεων που μεταφέρθηκαν στο νέο Δήμο, ανεξάρτητα από το εάν και οι ίδιες μπορεί να μην είχαν.

Ο μικρός και ανίσχυρος κατά τον Καλλικράτη Δήμος Ρούβα αν συνέχιζε σήμερα τη λειτουργία του με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα(οι σημερινοί δήμοι έχουν ακριβώς τα ίδια έσοδα με 2010)όχι μόνο δεν θα είχε οικονομικό πρόβλημα, αλλά θα υλοποιούσε με ελάχιστο επιπλέον αριθμό προσωπικού όλες τις νέες αρμοδιότητες(εκτός της πολεοδομίας που το μέγεθος του δεν δικαιολογεί)και θα παρουσίαζε στον προϋπολογισμό του με εξοφλημένες όλες τις υποχρεώσεις του νέα έργα και μελέτες για τα τρία διαμερίσματα που είχε ύψους 689.916 ευρώ, μόνο από τα τακτικά του έσοδα, χωρίς καμιά αύξηση στα τέλη και χωρίς τη βοήθεια κανενός δανείου. Ο νέος ισχυρός και μεγάλος Δήμος στον οποίο εντάχθηκε, πότε μπορεί να δώσει ελπίδα στους δημότες του ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τότε που ανήκαν στους μικρούς και ανίσχυρους Δήμους; Τα οικονομικά στοιχεία είναι βασικοί παράμετροι για το σχεδιασμό των νέων δήμων .Δεν λήφθηκαν όμως υπόψη ,με αποτέλεσμα σήμερα να ξεκινούν τη λειτουργία τους Δήμοι δηλαδή νέοι οργανισμοί με προδιαγεγραμμένη τη πορεία τους και το μέλλον των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές. 

Η κατάσταση που περιγράφουμε δεν διαφοροποιείται στους περισσότερους Δήμους του Ηρακλείου .Δεν θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι να δεχτούν να ξεκινήσουν οι νέοι Δήμοι με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς Γι αυτό σαν μια πράξη αντίστασης και διεκδίκησης να αρνηθούν την ψήφιση αυτών των προϋπολογισμών αν το Υπες δεν εξυγιάνει τα οικονομικά των δήμων και όχι πάντως με δάνεια ,καταχρεώνοντας δηλαδή τους δήμους .Σε διαφορετική περίπτωση η κατάρρευση είναι θέμα χρόνου και τότε έτσι κι αλλιώς θα ευθύνονται οι ίδιοι. 
 Σ αυτό το Δήμο δηλαδή της Γόρτυνας, ήταν στραβό το κλίμα ,το φαγε κι ο γάιδαρος και έτσι ενώ τα έξοδα του πρώτου προϋπολογισμού του Δήμου θα μπορούσαν να είναι μειωμένα κατά 1-2 εκατομμύρια ευρώ αντίθετα γίνεται κάθε προσπάθεια για αύξηση του χρέους αντί για μείωση. Ενδεικτικά όταν βρίσκεσαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση δεν προσλαμβάνεις τέσσερις συμβούλους, ξοδεύοντας από τα χρήματα που δεν έχεις 130.000 ευρώ το χρόνο ή δεν προβλέπεις να προσλάβεις πέντε ειδικούς συνεργάτες που κοστίζουν 100.000 ευρώ το χρόνο η δεν προσλαμβάνεις για μια κοινότητα 200 κατοίκων 2-3 υδρονομείς(εδώ δεν έχει ΑΣΕΠ),ενώ θα μπορούσες να κάνεις την ίδια δουλειά με τους υπαλλήλους που ήδη έχεις(πρόσφατα μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από τα σφαγεία)και φυσικά φροντίζεις να μηδενίζεις κάθε έξοδο δημοσίων σχέσεων. 

Σχεδιάζεις και προγραμματίζεις ποιο τμήμα του τετραετούς σχεδιασμού θα μπορούσες να υλοποιήσεις και δεν οδηγείσαι σε αοριστίες και τελικά άσκοπη δέσμευση χρημάτων, είτε επειδή δεν ξέρεις τι θα κάνεις, είτε επειδή φοβάσαι να είσαι συγκεκριμένος λόγο πολιτικού κόστους. Εάν διαπραγματευτείς τα χρέη (π.χ. οφειλές σε δημοτικούς συμβούλους η προέδρους κοινοτήτων 450.000 ευρώ )αφ ενός θα αποκτήσεις την εμπιστοσύνη των πιστωτών ξανά και αφετέρου θα οδηγηθείς σε διαχειρίσιμα οικονομικά δεδομένα, χωρίς να χρειαστεί να πάρεις δάνειο η να αυξήσεις τα δημοτικά τέλη. Χρειάζεται όμως να αποδεσμευτείς από την ελκυστικότητα του εύκολου και φυσικά από τα γραμμάτια εξόφλησης προεκλογικών υποσχέσεων. Αλλιώς καταδικάζεις τον τόπο σου για όλα τα χρόνια, για να περάσεις καλά εσύ ,μια τετραετία ,εξασφαλίζοντας το δικό σου μέλλον, καταδικάζοντας όμως το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων που υποτίθεται υπηρετείς.

Οικονομάκης φανούριος
Για τη Γόρτυνα –ανοικτή πόλη
oikonfan@yahoo.com