Είχαμε προτείνει στη συζήτηση που είχε γίνει για τους εργαζόμενους στα σφαγεία Αγίας Βαρβάρας ,την διερεύνηση της δυνατότητας, από τον ίδιο το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, αλλά ίσως και από άλλους Δήμους του Νομού.
Θεωρώντας ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους αξιοποιώντας το σχετικό νόμο που επιτρέπει την απορρόφηση των εργαζομένων από δημοτικές επιχειρήσεις που λύονται, αφού στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προσλήψεις δεν θα επιτρέπονται ή θα είναι περιορισμένες στο ελάχιστο. Οι εργαζόμενοι στα σφαγεία που έχουν αυτό το δικαίωμα είναι σήμερα 11 άτομα.
Ο Δήμος Γόρτυνας από ότι φαίνεται (και λέω από ότι φαίνεται γιατί δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γίνει, για την οργάνωση του στο δημοτικό συμβούλιο ,παρ ότι συζητήθηκε) θα έχει μια δημοτική επιχείρηση Α.Ε ,η οποία θα διαχειρίζεται τα σφαγεία Ασημίου, η οποία όμως έχει τη δυνατότητα να είναι και κατασκευαστική εταιρεία δηλαδή να κατασκευάζει μικρά έργα για λογαριασμό είτε του ίδιου του Δήμου Γόρτυνας ή και άλλων Δήμων.
Θα έχει επίσης μια κοινωφελή επιχείρηση η οποία εκτός από καθαριότητα ,συντήρηση πρασίνου ή ανάπτυξη πρασίνου μπορεί να ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα(πρόνοια, πολιτισμό, πολιτική προστασία κλπ).
Σε αυτές τις εταιρείες ο Δήμος και για κάθε μία από αυτές ,μπορεί να αναθέτει έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000+Φ.Π.Α και συνολικά μέχρι 150.000 ανά έτος. Επιπλέον στις κοινωφελείς δράσεις που περιλαμβάνονται σε διετές πρόγραμμα μέχρι 150.000 ευρώ.
Αυτή η δυνατότητα μπορεί να διευκολύνει και τον ίδιο τον Δήμο αφού μικρές παρεμβάσεις μπορούν να γίνονται και θα γίνονται έτσι κι αλλιώς αναθέτοντας τις σε ιδιώτες εργολάβους.
Αν αξιοποιήσει την παραπάνω δυνατότητα εξασφαλίζει διαφάνεια και γρήγορη εκτέλεση έργου, ποιοτικά καλύτερη, με λιγότερα χρήματα και το κυριότερο απασχόληση προσωπικού από την περιοχή.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω οι άνθρωποι που απολύονται τώρα από τα σφαγεία, θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον ίδιο τον Δήμο ,την Α.Ε του Δήμου και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου ,αφού δεχτούν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να απασχοληθούν σε άλλες εργασίες από αυτές που έκαναν μέχρι σήμερα και σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε άλλες δεξιότητες (πχ οδηγοί, τεχνίτες) για να έχει εδώ ουσιαστική εφαρμογή η δια βίου μάθηση.
Μένει βέβαια σε εκκρεμότητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των σφαγείων της Αγίας Βαρβάρας που εγώ νομίζω ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με κέρδη όπως άλλωστε μέχρι τώρα τα υπόλοιπα του Νομού. Χρειάζεται όμως μια διαχείριση που να έχει τέτοια εχέγγυα .Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέσα από τη Δημοτική Α.Ε που λειτουργεί και αυτό του Ασημίου με προσωπικό από το υπάρχον ή θα μπορούσε να εξετασθεί η λειτουργία μέσα από άλλο φορέα συλλογικό πχ των κτηνοτρόφων με προϋπόθεση την απασχόληση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού ή όσων απαιτείται ,και αφού σε κάθε περίπτωση διασφαλιστεί ,η λειτουργία που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.