ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ- ΠΡΟΤΑΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Επειδή αυτή την περίοδο αναδιαρθρώνονται ή οργανώνονται οι υπηρεσίες των Δήμων από την αρχή, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε ορισμένες σύντομες επισημάνσεις ,σε σχέση με τη λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας ενός Δήμου, της υπηρεσίας δηλαδή που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει την κοινωνική παρέμβαση που θέλει να έχει ένας Δήμος. 

Οι Δήμοι για πρώτη φορά θα έχουν στις κύριες αρμοδιότητες τους την κοινωνική πολιτική. Μέχρι τώρα ότι έκαναν γύρω από αυτό γινόταν περιστασιακά ,ασύνδετα και κυρίως μέσω χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τα γνωστά προβλήματα. 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε Δήμος έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει τη δική του κοινωνική πολιτική διαφοροποιούμενος από αυτήν του κράτους αλλά και να «αναγκάζεται» γι αυτό από τους ίδιους τους δημότες όταν συνειδητοποιήσουν τα παραπάνω. Γι αυτό και η υπηρεσία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι το ίδιο σημαντική η απαραίτητη, όσο θεωρείται σήμερα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. 

Εάν συνυπολογίσουμε την σημερινή κατάσταση κρίσης που διανύει η χώρα ,που σημαίνει ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, ίσως να διεκδικεί και την πρώτη θέση στην κλίμακα της αναγκαιότητας η σημαντικότητας των υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται λοιπόν μια καλά οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία σε κάθε Δήμο. Η πολυδιάσπαση σε ΝΠΔΔ η επιχειρήσεις δεν εξυπηρετεί την οργανωμένη κοινωνική παρέμβαση και τον ενιαίο σχεδιασμό. 

Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία ενιαίας Δ/νσης στο Δήμο, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής που συμβαίνουν σήμερα (ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι, Κ.Η.Φ.Η., Κ.Δ.Α.Π., παιδικοί –βρεφικοί σταθμοί κ.τ.λ. ), όσες μεταβιβάζονται (από Νομαρχία) και όσες πρέπει και μπορούν να συμβαίνουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου και του σχεδιασμού που κάνει..
Η ενιαία υπηρεσία προτείνεται ;
Α : Γιατί θα εξελιχθεί από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Δήμου και τις πιο απαραίτητες αφού θα σηκώσει ένα μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης.
Β : Γιατί ότι γίνεται σ’ αυτό το τομέα εκτός από το ότι θα πρέπει να είναι ενταγμένο στο γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου, πολύ περισσότερο θα πρέπει αυτός ο επιμέρους τομέας να είναι ενιαία σχεδιασμένος και εφαρμοζόμενος.
Γ. : Εξοικονομούνται πόροι
Δ : Αξιοποιείται καλύτερα το προσωπικό που απασχολείται σ’ αυτές τις δράσεις.

Ειδικότερα προτείνεται η Δ/νση να ονομάζεται Δ/νση Κοινωνικής Ανάπτυξης ακριβώς για να δείχνει ότι αποτελεί ένα βασικό τομέα της ανάπτυξης και όχι πυροσβεστικό σύνολο μέτρων .
Η Δ/νση να έχει τα παρακάτω τμήματα που θα λειτουργούν κεντρικά σε ένα κτίριο
Α .  Τμήμα ερευνών , σχεδιασμού νέων προγραμμάτων επιμόρφωσης , κ.τ.λ.
Β. Ένα τμήμα Καινοτομίας που θα υλοποιεί καινοτόμα – πιλοτικά προγράμματα.
Γ. Τμήμα εφαρμογής επιδοματικής πολιτικής, ελέγχου και εποπτείας.
Εδώ θα εφαρμόζονται κυρίως οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες της Νομαρχίας.
Δ. Τμήμα Δημόσιας ΥγείαςΌτι αρμοδιότητες σχετικές με θέματα υγείας ήρθαν από τη Νομαρχία.
Ε. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον πρότυπο οργανισμό που προτείνεται από την ΕΕΤΑΑ, αποτελεί η πρόταση για δημιουργία των Κέντρων Κοινοτικής Παρέμβασης ,τα οποία θα αποτελούν τμήματα της Διεύθυνσης Κοινωνικής ανάπτυξης .
Θα είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε χωρικές ενότητες (π.χ ανά πρώην Δήμο συνενωμένο, για τους μεγάλους μικρότερες). Εποπτεία των κέντρων μπορούν να έχουν οι πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων ή τοπικών στο χώρο των οποίων λειτουργούν. Πολιτικός προϊστάμενος θα είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος όπως και όλης της Διεύθυνσης κοινωνικής ανάπτυξης .

Πρόκειται για πολυ-κέντρα με πολυδιάστατη παρέμβαση στη γενικότερη και συνολικότερη ανάπτυξη της χωρικής ενότητας που αναφέρονται (κοινότητες)και που βασικό στόχο θα έχουν την αναγέννηση της γειτονιάς και του αισθήματος "του ανήκω σε μια κοινότητα ανθρώπων" αλλά και τη διατήρηση κοινοτικών στοιχείων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο(αγροτικές περιοχές Δήμων) μέσω της παρέμβασης σε κοινωνικά προβλήματα αλλά και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής (επιμόρφωση ,πολιτισμός).Ειδικότερα θα επιδιώκεται η καλλιέργεια αξιών όπως η αλληλοβοήθεια ,η συλλογική προσπάθεια ,η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων ,η συνεργασία κ.λπ.

Σε αυτά τα κέντρα θα γίνεται ότι γίνεται και σήμερα από πλευράς κοινωνικών προγραμμάτων(ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, παιδικούς σταθμούς )και επιπλέον δράσεις που υπηρετούν τον παραπάνω στόχο(επιμόρφωση όλων των ηλικιών και δημιουργική απασχόληση ,βιβλιοθήκη εμψύχωσης και δανειστική, Α'θμια φροντίδα υγείας).


                                                                 Φανούρης  Οικονομάκης
                                                                 Για τη «Γόρτυνα-ανοικτή πόλη»
                                                                 oikonfan@yahoo.com