Μερικές Σκόρπιες Ιδέες



Έχουμε προαναφέρει ότι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σε ένα δήμο χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση σε συνδυασμό με συμμετοχικές διαδικασίες.
Όμως μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα (προβλέπεται και από το νόμο) και το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος .
Σ αυτά τα πλαίσια θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί τα παρακάτω:

           i.          Γεωργική Σχολή Μεσσαράς                                                                           
·        Η γεωργική σχολή Μεσσαράς θα μπορούσε να ξαναπαίξει το σημαντικό ρόλο που έπαιζε παλαιότερα στην περιοχή, όχι κατ ανάγκη με το ίδιο αντικείμενο. Έχει τεράστια περιουσία-γεωργικές εκτάσεις οι οποίες είτε δεν αξιοποιούνται πλήρως είτε είναι εγκαταλελειμμένες. Η χρήση σήμερα ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ.
·        Η πρότασή μας είναι σε ότι αφορά τα κτίρια να λειτουργήσει σαν ένα κέντρο το οποίο θα προωθεί την απασχόληση στην περιοχή του δήμου. Δηλαδή θα παράγει ιδέες για την δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας επεξεργάζεται τις ιδέες αυτές σε σχέση με την εφαρμογή τους και τη βιωσιμότητά τους ,θα οργανώνει και θα εκπαιδεύει τους νέους ανέργους της περιοχής, την υλοποίηση(εφαρμογή) αυτών των επιχειρήσεων, θα τους βοηθά στην εξεύρεση οικονομικών ενισχύσεων, στη διαφήμιση και διάθεση των προϊόντων τους, ενώ σημαντικό πόλο μπορεί να έχει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων γενικότερα εφαρμόζοντας ολιγοήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα.

·        Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκτάσεις αυτές να παραχωρηθούν στο νέο δήμο, και αυτός με τη σειρά του να παραχωρήσει την χρήση σε συνεταιρισμό που θα δημιουργήσει και που θα αποτελείται από νέους ανέργους της περιοχής, με σκοπό την καλλιέργεια, τυποποίηση και πώληση βιολογικών προϊόντων, αλλά και στην απασχόληση σε νέες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Θεωρούμε ότι οι γεωργικές εκτάσεις που σήμερα σχεδόν ρημάζουν, μπορούν να απασχολήσουν με την μορφή που περιγράψαμε του συνεταιρισμού περίπου 50 με 60 νέους της περιοχής. Προτείνουμε αυτές τις μορφές απασχόλησης(κοινωνική οικονομία συνεταιρισμοί) γιατί  θέλουμε οι όποιες ενέργειες να υπηρετούν τον στόχο που σε άλλο σημείο έχουμε θέσει, δηλαδή σε μια κοινωνία αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Οι παραπάνω μορφές απασχόλησης προϋποθέτουν σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, συνεργασία και αλληλοβοήθεια, και δεν έχουν μόνο σκοπό το κέρδος.

Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας
Ίσως είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Όπως είναι σήμερα δεν αποδίδει στην περιοχή ανάλογα με το μέγεθος της αξίας του.
Γόρτυνα
Εμείς εκτιμούμε ότι η περιοχή θα πρέπει να αποκτήσει ξανά περιηγητές και όχι τουρίστες όπως σήμερα.
Θα πρέπει ο αρχαιολογικός χώρος να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο,(αρχαιολογικό πάρκο, διαδρομές περιπατητικές η ποδηλάτου, που θα συνδέουν τα σημαντικά ανασκαφέντα σημεία) ώστε να είναι ελκυστικές για τον επισκέπτη.
Οι οικισμοί που είναι κοντά (Αγ.Δέκα, Μητρόπολη) θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του αρχαιολογικού πάρκου, αφού και οι ίδιοι κρύβουν μέσα τους πολύ σημαντικά σημεία τα οποία ο περιηγητής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα δει.
Θα πρέπει να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα ιδιαίτερα σε σημεία όπως το Θέατρο της Γόρτυνας το οποίο μπορεί να γίνει επίκεντρο πολιτιστικής δράσης. Ο επαρχιακός δρόμος μπορεί να σχεδιαστεί ξανά και σε σχέση με τον νέο οδικό άξονα που οδηγεί στη Μεσσαρά. Είναι αδιανόητο σήμερα , επαρχιακός δρόμος να κόβει στη μέση μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες (Βασιλική) της Ελλάδας αλλά και τις παλιότερες στο χωριό Μητρόπολη.

        ii.            Τα Αστερούσια βουνά και ρίζα του Ψηλορείτη
Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Ρούβα
Μας δίδουν την δυνατότητα να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Νομίζουμε ότι ο νεός δήμος μπορεί να χαρακτηριστεί και να αναδειχθεί σαν τέτοιος, ο δήμος δηλαδή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, φυσιολατρικός, παρατήρηση πουλιών, φαράγγια, σπήλαια, περιπατητικές διαδρομές) διαθέτει μοναδικά στοιχεία που χρειάζεται όμως να αναδειχθούν και να αποτελέσουν σημεία ενδιαφέροντος. Να σημανθούν μονοπάτια (π.χ δρόμος της Ευρώπης στο Ληθαίο, φαράγγια να γίνουν προσβάσιμα, να συνδεθούν αρχαιολογικοί χώροι μεταξύ τους σε όλο το δήμο (Πρινιάς, Αγ.Θωμάς κ.λ.π) εγκαταλελειμμένοι οικισμοί θα αναβιώσουν και μοναστήρια θα αναλάβουν ρόλο π.χ σε σχέση με την κρητική διατροφή θα μπορέσουν μαζί και με άλλες δραστηριότητες να αναβιώσουν δυο τρείς εγκαταλελειμμένοι οικισμοί που βρίσκονται διάσπαρτοι στο δήμο.
      iii.            Εκπαιδευτική φάρμα
Εδώ θα μπορούσαμε να έχομε μια πιλοτική παρέμβαση. Να οργανώσουμε με πρωτοβουλία του δήμου δύο η τρεις κτηνοτροφικές μονάδες από την αρχή εκπαιδεύοντας νέους ανθρώπους που πρώτη φορά ασχολούνται, στις οποίες εκτός από τη βιολογική εκτροφή ζώων και παραγωγή προϊόντων , να δίδεται η δυνατότητα σε σχολεία, μαθητές, οικογένειες, ή σε όποιον άλλο θέλει να μπορεί να διαμένει στο χώρο της κτηνοτροφικής μονάδας για κάποιες μέρες συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες της.

       iv.            Η Αγορά του Αγρότη                                                                                         
Ελαιόμυλος-Πολιτισμός της Ελιάς και του Λαδιού - Μουσείο στη Γέργερη
             Η περιοχή του νέου δήμου διαθέτει πολλά μικροκλίματα και πολλά μικρο περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να παράγουν μοναδικής ποιότητας γεωργικά βιολογικά προϊόντα η διάθεση των οποίων θα γίνεται σε υπαίθρια αγορά δίπλα στο νέο δρόμο της Μεσσαράς . Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς που μέχρι τώρα πουλούσαν τα προϊόντα τους στα χωριά μέσα από τα οποία περνούσε μέχρι τώρα ο δρόμος.